Archeologische opgraving

De plek van het hoofdgebouw van de villa is later alsnog aangewezen als archeologisch monument. Dat betekent dat dit terrein niet bebouwd mag worden en dat archeologen er niet mogen graven. Hoe de villa er precies uitzag, weten we dus niet. Hieronder zie je een plaatje van een villa die wel helemaal is opgegraven, in Borg in Duitsland. Ze hebben die villa zelfs helemaal herbouwd.

villa-borgweb-8342593

Villa Borg te Perl-Borg (Duitsland). Fotograaf: Brigitte Krauth. Bron: http://www.gaerten-ohne-grenzen.de

De rest van De Grote Aalst is wel voor een deel onderzocht. Toen de nieuwe wijk Keizershoeve I werd gebouwd, in 2009, werd een gebied opgegraven met een grootte van vier voetbalvelden. Archeologen vonden 2473 grondsporen, 6378 scherven aardewerk, 2371 stukken baksteen (vooral dakpannen) met een gewicht van 809 kg, 1011 stukken natuursteen, 1250 metalen voorwerpen, 68 munten en 2.235 dierenbotten.

Ook zijn er twee graven gevonden. Een graf is vermoedelijk van een man, gezien de wapengordel die aan zijn rechterzijde in de lengte is neergelegd. Het lichaam is met het hoofd naar het zuiden begraven. Het graf dateert uit de Laat-Romeinse tijd, circa 400-470. Lange tijd dacht men dat de Romeinse tijd toen al was afgelopen, zeker op het platteland. De graven bewijzen dus mogelijk het tegendeel.
De skeletten zijn goed bewaard gebleven en ook goed onderzocht. Beide mannen zijn begraven met een wapengordel met daarop versierd beslag. Het eerste individu was 30-39 jaar en had een lengte van 180-185 cm, voor die tijd behoorlijk lang. Het tweede individu was 30-34 jaar en 171-177 cm lang. Zijn gewrichten (rug, elleboog, pols en benen) vertoonden veel slijtage, wat wijst op zware belasting tijdens zijn leven. De man moet veel pijn hebben geleden. Hij had bovendien een geheelde ribfractuur en een aantal ontstekingen op het rechterbeen, wat mogelijk het gevolg is van een verwonding. De wapengordels en de zware belasting zou er op kunnen wijzen dat de twee militairen waren, maar dat is niet zeker.